onsdag 4 oktober 2017

Valerie Tong Cuong - Olyckan

Valerie Tong Cuongs roman Olyckan är en berättelse om vad som händer i en familj när sonen drabbas av en svår olycka som innebär att han blir inlagd på sjukhus med en oklar prognos för hur pass återställd han kommer kunna bli.

Det är en bra idé till en roman. Sonen är den lycka som skänkts till familjen och också lagt locket på de sorger och konflikter som finns i och mellan de övriga familjemedlemmarna. Nu lyfts locket av och blottlägger och river upp vad som varit dolt.

Romanidén kan givetvis läsas i överförd betydelse till vad som till exempel händer i länder där en totalitär regim välts över ända och blottlägger undertryckta religösa och kulturella konflikter. Det tror jag dock inte varit Tong Cuongs avsikt utan detta är i första hand att se som ett familjedrama. 

Jag tycker det är en bra romanidé att visa vad betydelsen av en frånvarande person kan betyda för en grupp av människor. Vad som inte faller mig helt i smaken är karaktärsbyggena. De är lite väl schablonartade och agerar inte alltid som jag uppfattar det på ett trovärdigt sätt.

Idén bakom berättelsen räddar romanen.




Författare: Valerie Tong Cuong
Titel: Olyckan
Originaltitel: Pardonnable, impardonnable
Översättning: Sofia Strängberg
Förlag: Sekwa
Format: Danskt band

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar