måndag 23 oktober 2017

Mikael Niemi - Koka björn

Mikael Niemis roman Koka björn kan beskrivas som en blandning av Victor Hugos romanklassiker Samhällets olycksbarn och Amanda Kernells film Sameblod inslaget i ett paket av Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes och Mikael Niemis sprudlande berättarglädje.


Berättelsens huvudperson är Lars Levi Laestadius, legendarisk väckelsepastor i Norrbotten som tar sig an en fattig och övergiven samepojke. De två utvecklar en varm relation byggd på ett gemensamt intresse för naturen. Och i naturskildringarna briljerar Mikael Niemi. Det är uppenbart en författare som ofta och gärna rör sig i skogen.


Laestadius är framgångsrik i sin väckelserörelse i avseende om tron på Gud. Han är samtidigt som Niemi framställer honom i romanen en ivrare för bildning och vetenskap. Och i den rollen är han ironiskt nog mindre framgångsrik, vilket får förödande konsekvenser


Det här är en roman om kärlek, tro, rasism och kolonialism. Det är upprörande och sorgligt, hopp- och kärleksfullt och rasande spännande lösning. En klar Augustpriskandidat.



Författare: Mikael Niemi
Titel: Koka björn
Originaltitel: 
Översättning: 
Förlag: Piratförlaget
Format: Inbunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar