fredag 22 september 2017

Klas Östergren - I en skog av sumak

Det är alltid en fest när det kommer en ny bok av Klas Östergren. I en skog av sumak är en typisk östergrensk historia där huvudpersonen i berättelsen är eller liknar författaren själv och hur denne rör sig bland udda personer och existenser.

I en skog av sumak utspelar sig under ett år, 1970, och vi får följa en pojke som bor tillsamman med sin mamma inne i Stockholm. Vi får följa hans sista tid i grundskolan där en ny elev har satt prägel på både skolan, elever och lärare under sista teminen. Därefter spenderar han en sommar tillsamman med honom och han syster som bor ensamma i en villa i ett av stockholms bättre bemedlade områden medan deras föräldrar bor utomlands. Som vanligt bär personerna huvudkaraktären möter på ett skimmer av mystik.

Även om I en skog av sumak sträcker sig över 260 sidor har den en historia som närmast är att karaktärisera som novell. Kanske beroende på att tiden som berättelsen sträcker sig över är i östergrenska sammanhang relativt kort och persongalleriet inte alltför omfattande.

Det är ljuvlig läsing rakt igenom. Och på sista raderna i boken får läsaren en liten blinkning från tidigare romaner när byggentreprenören Sigge Backlund och hans byggfirma med tvivelaktigt rykte gör sig påmind.



Författare: Klas Östergren
Titel: I en skog av sumak
Originaltitel: 
Översättning:
Förlag: Natur & Kultur
Format: Danskt band

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar