tisdag 16 maj 2017

John Williams - Butcher's Crossing

Efter att ha läst John Williams roman Stoner och blivit hänförd var jag snabb att nappa åt mig Butcher's Crossing när den kom ut på bokrean i år.


Butcher's Crossing är dock något helt annat än Stoner. Ytligt sett skulle man kunna ta den för en äventyrsroman ur Wahlströms gröna serie för unga pojkar. Men Williams vilsamma berättarröst gör att man hinner med att också se en annan berättelse och en studie av mänskliga karaktärer.

På mitt arbete gör vi återkommande analyser av gruppers sammansättning och delar in deltagarna i typer. En i vissa sammanhang obehaglig företeelse, men för att förstå gruppdynamik fruktbar modell.

Den torra och akademiska analys som ligger till grund för denna indelning får kött i John Williams Butcher's Crossing där vi får följa fyra män på buffeljakt. En ödesdiger färd med ett inte helt oväntat katastrofalt slut.


Romanen når inte de höjder Williams visade upp i Stoner. Mina tankar går lite till P O Enqvists Legionärerna. En vetenskaplig studie i händerna på ett språk- och berättargeni.






Författare: John Williams
Titel: Butcher's Crossing
Originaltitel: Butcher's Crossing
Översättning: Eva Johansson
Förlag: Natur & Kultur
Format: Inbunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar