måndag 4 juli 2016

Véronique Olmi - Den sommaren

Ett sällskap gamla vänner lämnar Paris för att fira nationaldagen i sommarvillan vid havet där ett relationsdrama vidtar. 

Den här uppsättningen av historia är nästan något av en egen genre i fransk litteratur och film. Jag har läst och sett flera uppsättningar med varierande resultat. Véronique Olmis Den sommaren är en synnerligen lyckad uppsättning.

Sällskapet som träffas har gjort det under många år. Under åren har vanor och traditioner byggts. Över tid har dessa vanor och traditioner tagit överhanden medan relationerna inte har utvecklats.

Denna sommar har vi nått vägs ände. Det enda som håller ihop relationerna är yttre omständigheter; vanor och traditioner. Behovet att gå vidare i relationerna blir uppenbart nödvändigt. 

Sällskapet bryts mellan behovet av uppbrott och känslan av trygghet i det bestående. 

Den sommaren, är en ljuvlig roman att läsa på många sätt. Som läsare får vi följa med till den franska Atlantkusten och njuta av dofterna, havet och får uppleva ett laddat relationsdrama. Olmi fångar och beskriver karaktärer på ett lysande levande sätt. Det är helt enkelt en perfekt sommarbok för hängmattan.


Författare: Véronique Olmi  
Titel: Den sommaren
Originaltitel: Cet éte-là
Översättning: Ulla Linton
Förlag: Sekwa
Format: Danskt band

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar