lördag 12 mars 2016

Almudena Grandes - Pojken som läste Jules Verne

Mina döttrar har svårt att tro mig När jag berättar för dem att många länder i Europa var totalitära diktaturer när jag var i deras ålder; Spanien, Portugal, Grekland. Och så alla slutna länder öster om järnridån fångade i en urspårad socialism. Almudena Grandes har skrivit en fängslande berättelse om denna tid i Francos Spanien som inte är så avlägsen i tid men som samtidigt känns avlägsen.

Vi får följa livet i en liten by i Jaénprovinsen i Andalusien genom en ung pojkes ögon. Livet präglas av det städse närvarande civilgardet och guerillan i bergen som omger byn. Den är en skrämmande berättelse i formen av en äventyrsroman. Omöjlig att släppa när man börjat läsa. Är det något jag kan invända mot och som skaver en aning är det att jag tycker författaren lägger lite väl mogna tankar i en mycket ung pojkes kropp.

Men bortsett från det är det här ett väl komponerat romanbygge med en mycket angelägen historia att berätta som påminner oss om hur rädda vi ska vara om den bräckliga samhällskonstruktion byggd på demokrati vi lever i.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar