tisdag 30 december 2014

Sophie Divry - Kod 400

Dewey decimalklassifikation är ett klassifikationssystem för bibliotek, med tio huvudklasser numrerade mellan 000 till 900. Bokens titel kod 400 syftar på en av systemets huvudklasser (språk och språkvetenskap).
 
En morgon när bokens huvudperson, en kvinnlig bibliotekarie, kommer till jobbet upptäcker hon att en besökare som blivit kvarglömd och inlåst på biblioteket. Hon inleder en lång monolog som till det yttre är riktad till besökaren. Monologen fortlöper genom hela boken! Och det är alldeles underbart.
 
Vår bibliotekarie låter allt det hon gått och burit på inombords komma ut. Och det visar sig vara mycket. Hon har intagit och bär upp offerrollen på det mest praktfulla sätt. Det är omständigheter som låtit henne hamna här bland hyllor fyllda med böcker omsorgsfullt insorterade enligt Deweys system. Och nu har det blivit hennes livsuppdrag att bevara ordningen mot yttre störningar med den inneboende konflikten att samtidigt önska att fler av böckerna blev utlånade och lästa.
 
Hennes veklagan kan vid första anblicken synas vara gnäll från en offerkofta, men det kan också tolkas som en svidande vidräkning med hela samhällsordningen. Arkitekten som ritade biblioteket till hierarkierna som råder inom dess väggar. 
 
Jag är helt betagen i den här boken som är utgiven av det lilla alldeles förträffliga förlaget Sekwa, som har en liten med sparsmakad utgivning av främst fransk skönlitteratur. De har också den goda smaken att konsekvent ge ut sina böcker i danska band (fullt format, mjuka pärmar och invikta flikar), vilket jag tycker är det perfekta bokformatet.
 

Författare: Sophie Divry
Titel: Kod 400
Originaltitel: 
Översättning:
Förlag: Sekwa
Format: Danskt band

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar